Новини от ПП АБВ

Румен Петков за разрушаването на Паметника на Съветската армия: Престъпление е да срежеш ръката, освободила Европа от нацизма

от в ПП АБВ Новини 13/12/2023

Вандалски акт на грубо посегателство върху културно-историческото ни наследство. Така председателят на АБВ Румен Петков, част от „ЛЕВИЦАТА!“, определи пред медиите събитията от вчерашния ден, когато започна разрушаването на Паметника на Съветската армия. Налице са груби нарушения на Закона за културното наследство и затова АБВ, с писмо по ЗДОИ към Министерството на културата, ще потърси информация дали са извършени консултации и изпълнени ли са конкретните процедури по Закона за културното наследство в случая с монумента. Петков припомни, че подобни действия, като демонтаж, а в случая откровено рушене, според горепосочения закон са предшествани от съгласуване със специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата, създаден през 2011 година. Той е категоричен, че подобни предварителни експертизи, преди да започне нарязването на паметника, не са правени – грубо нарушение на Областната администрация в София и редица други нарушения в контекста, на които АБВ ще сезира прокуратурата. Румен Петков подчерта, че се посяга върху произведение на едни от най-големите български, световно признати, творци.

„Да срежеш ръката, освободила Европа от нацизма… Тези престъпници ще доведат съсипията до край. Нашето противопоставяне на тези действия е безусловно. Ще търсим възмездие не само заради паметта на жертвите във Втората световна война, не само за честта и достойнството на Първа българска армия, участвала на страната на антихитлеристката коалиция, ние трябва да си дадем сметка, че това е българската чест и достойнство. Трябва да разберем, че спекулациите с историята са дотук“.

Румен Петков отбеляза, че подобна вандалщина към културно-историческото ни наследство и военните паметници не се извършва в никоя друга държава.

Пред медиите тема беше и продължаващата война между Русия и Украйна, където доц. Георги Кючуков – член на Изпълнителното бюро на АБВ, отбеляза отслабването на общественото мнение за категорична помощ за Украйна и нарастващ скептицизъм в тази посока, като даде пример и с нагласата на Израел, и с отказа за поредна доза финансиране от американска страна. Той подчерта, че анализите на този етап са в посока на икономика и не толкова – на военни действия и стратегии.

Румен Петков коментира пораженията върху България, в следствие на конфликта, от гледна точка на непремерени действия от наша страна и ангажименти към Украйна за допуск на селскостопански продукти, безконтролно, отказан от редица други държави. Резултатът за нашето селско стопанство е катастрофален, подчерта той. Безконтролно по българските пътища се движат и украинските леки и товарни автомобили – без тол такси, без пътни такси. Това е тежък дъмпинг, поставящ в крайно неизгодна позиция нашите превозвачи, каза още Петков. Щетите от финансирането на режима на Зеленски и щетите за нас, като икономика, като приходи в републиканския бюджет са неизмерими, категоричен е лидерът на АБВ.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.