Новини от ПП АБВ

КУЛТУРЕН САЛОН АБВ представи книгата „Размисли“ на академик Васил Сгурев

от в ПП АБВ Новини 21/12/2023

КУЛТУРЕН САЛОН АБВ представи книгата „Размисли“ на академик Васил Сгурев. Изданието представлява есе върху дейността на Омар Хайям, роден в земите на днешен Иран, като човек на точните науки и приноса му за развитието им – решаване на кубично уравнение, създаване на точен календар, философско осмисляне на действителността и други. Втората част от книгата представя четиристишия за съвременността. Гост на събитието беше посланикът на Ислямска република Иран в София Н. Пр. Алиреза Ирваш – наследник на народа на древна Персия, където е роден Омар Хайям.

Книгата се състои от две части. В първата под скромното заглавие „Докосване до Хайям“ акад. Сгурев прави кратък, но много проникновен преглед на битието на живелия преди осемстотин години Омар Хайям – учен, математик, астроном, философ и поет. Той е автор на многобройни трактати, които стават достояние на европейската общественост едва в средата на XIX век, когато са преведени част от научните му съчинения и знаменитите му рубаи, каза проф. Иван Гранитски, който представи изданието.

„Нашите предци – орфиците и питагорейците, са знаели още преди 2500 години, че истината може да се постигне не толкова чрез разума, колкото чрез интуицията и прозрението. Става дума за истината в най-висшия философски смисъл на думата, затова те са търсели нейния магнетично привличащ ги и сияен лик чрез математиката, геометрията, астрономията, граматиката, алхимията и пр. Но са били убедени, че именно чрез поезията, чрез Словото могат да достигнат до необятните пространства и многофункционалните значения на истината.
Затова никак не е случайно, че един от големите съвременни учени – акад. Васил Сгурев, известен със задълбочените си научни интереси в областта на стохастичните методи за моделиране и избор на решения за сложни системи, информатик с международна известност, посяга към поезията. И то към такъв рядък и труден жанр като рубаите“.

Aкад. Васил Сгурев е запленен от поезията на Омар Хайям още от ранните си години. Той отбеляза разностранните му постижения отпреди 800 години в математиката, философията, астрономията, медицината, независимо, че в съвремието е познат най-вече като поет.

Посланикът на Ислямска република Иран в София Н. Пр. Алиреза Ирваш посочи огромния принос на Хайам в световната просвета и култура, но подчерта парадокса, че поезията му става известна 100 години след неговата смърт, тъй като летописците му говорят за него главно  като мъдрец и учен. „Това, което аз получавам като послание от Омар Хайам е, че в живота винаги трябва да сме весели. С различни думи той казва – използвайте всичко с което разполагате, за да живеете добре“, каза още посланикът. В навечерието на светлия християнски празник Н. Пр. Алиреза Ирваш получи като подарък от председателя на АБВ Румен Петков календар за 2024 година с репродукции на красиви православни икони.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.