Новини от ПП АБВ

В навечерието на честванията на Плевенската епопея Румен Петков и посланиците на Русия и Беларус почетоха паметта на хилядите загинали воини за Свободата на България

от в ПП АБВ Новини 08/12/2023

В навечерието на 146-тата годишнина от Плевенската епопея по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г. кметът на Пордим Детелин Василев посрещна лидера на АБВ Румен Петков и посланиците на Русия и Беларус Н.Пр. Елеонора Митрофанова  и Н.Пр. Никита Лешуков. Именно в Пордим са взети съдбовни за България решения – Пордим е мястото, където се е родила Свободата на България. В продължение на 3 месеца – август, септември и октомври 1877 година, двамата владетели Александър II и Карол I пребивават в Пордим и преживяват най-тежките изпитания на руската и румънската армия при атаките на Зелените гори и кървавите гривишки редути.

Ето защо тогавашното село Пордим е обявено от Комитета „Цар Освободител Александър II“ за свято място на признателна България, а Стоян Заимов го нарича „Царското село Пордим“. Кметът Детелин Василев отбеляза важността на това общината да получи административните права върху музеите на нейна територия, така, че да може да бъдат полагани особено неотложните грижи за средищата.

„Благодаря, че пазите паметта за историята такава, каквато е. За мен е удоволствие всяка година да бъда тук“, заяви Митрофанова. Те посетиха Къщата музей „Велик княз Николай Николаевич“ и поднесоха цветя на паметника на Пирогов – мястото, където някога се е намирал лазарета и на Паметника костница в Пордим.

Делегацията традиционно отбеляза годишнината и в Плевен, където поднесе венци и цветя на  Мавзолея „Св. Георги Победоносец“ е посветен на падналите там преди 146 години 31 000 руски и 7500 румънски войници и посети Панорамата „Плевенска епопея“. При обсадата на Плевен загиват хиляди руси, румънци, украинци, белоруси, поляци, финландци и молдовци.

Пред медиите в Плевен Н. Пр. Елеонора Митрофанова отбеляза историческата и кръвна връзка между руския и българския народ, но същевременно подчерта политическата конюнктура, нейната враждебност към Русия и опит за подмяна на историята.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.