Новини от ПП АБВ

Румен Петков се срещна с посланика на Ислямска република Иран в София Н. Пр. Алиреза Ирваш

от в ПП АБВ Новини 07/12/2023

Председателят на АБВ Румен Петков се срещна с посланика на Ислямска република Иран в София Н. Пр. Алиреза Ирваш, на когото подари книгата на акад. Васил Сгурев „Размисли“. Изданието представлява задълбочено есе върху дейността на Омар Хайям, роден в земите на днешен Иран, като човек на точните науки и приноса му за развитието им. Петков отправи покана към посланика като гост на КУЛТУРЕН САЛОН АБВ през декември, когато ще бъде официалното представяне на книгата.

Румен Петков и Н. Пр. Алиреза Ирваш обсъдиха взаимоотношенията между България и Иран и традициите между двете държави в годините, както и възможността посланикът да посети места в страната ни извън столицата.

В рамките на срещата Петков отново подчерта позицията на АБВ за незабавното установяване на мир в във взаимоотношенията между Израел и Палестина и прекратяване на избиването на мирни граждани. Румен Петков отправи молба към Н. Пр. Алиреза Ирваш за съдействие за освобождаването на екипажа на отвлечения в Червено море кораб, чийто капитан и старши помощник-капитан са български граждани. Посланикът от своя страна изрази учудването си, че молба за съдействие не му е била отправена от външния ни министър Мария Габриел по време на срещата им и даде уверение, че ще направи всичко възможно с инструментите на дипломацията скоро плененият кораб да бъде освободен.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.