Новини от ПП АБВ

Президентът Георги Първанов призова за конструктивен подход в отношенията по оста София-Скопие

от в ПП АБВ Новини 04/07/2022

Президентът Георги Първанов (2002-2012) призова за конструктивен подход в отношенията по оста София-Скопие. Пред медиите той коментира, че колкото и да е семпло френското предложение, е дипломатически сдържано.

„То дава някаква база и насока за изход от тази няколкогодишна дипломатическа криза. Така че да се надяваме, че ще бъде даден ход и таза сага ще приключи. Очевидно с ветото не можем да променим нагласата на македонското общество. Нещо повече – от най-близки народи, каквито бяхме и каквито бяхме провъзгласени от двамата премиери Борисов и Заев, станахме най-враждебни. С ветото България загуби битката за историята“.

Георги Първанов е категоричен, че следва да се работи за възобновяването на двустранните отношения, за ново сближаване. И това е  възможно, но не по пътя на въздействие върху европейските институции.

но не, както гласи френското председателство и намерението на кабинета „Петков“ това да се случи през европейските институции. „Това няма да стане, както не е станало преди повече от 100 години“, категоричен бе бившият държавен глава.

Той обяви новото издание на книгата „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“, чийто съавтор е самият той. Изданието хвърля светлина върху документалната истина за събитията между двата народа. То ще бъде разпространено в българските посолства в чужбина и европейските институции. Това е пътят ние да се опитаме да наложим истината за българския исторически корен на населението в Р С Македония, посочи президентът Първанов.

 

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.